Inspiration

Sov gott och ta hand om hjärnan

sömn_edited

Gå upp en timme tidigare och vara mer effektiv eller sova den där timmen och bli mer utvilad. Vilket är bäst?

Jag har läst på flera ställen att vi behöver mellan sex och nio timmars sömn. Kan man tulla på det? Vad händer om man sover mindre?

Utifrån vad jag läst behöver vi sova för att bli smartare. I ett försök man skulle kartlägga inlärning i hjärnan fick en råtta söka sig igenom en labyrint. När försöket var avslutat glömdes råttan i laboratoriet, och den somnade i labyrinten. Plötsligt började instrumenten ge utslag lika när råttan varit vaken och i labyrinten. Då uppdagades det att råttan ”tjuvtränade” i sömnen. (Källa: http://www.doktorn.com/artikel/vad-g%C3%B6r-hj%C3%A4rnan-n%C3%A4r-vi-sover)

Ett svar jag får på frågan huruvida man får mest gjort om man är vaken och tullar på sömnen eller om man är utvilad finner jag hos Dr Travis Bradberry som skriver om ett test där berusade personer presterar bättre än personer med sömnbrist. Människor som sover tillräckligt lever längre och är friskare.
(källa: https://www.linkedin.com/pulse/20141201150910-50578967-skipping-sleep-is-career-suicide)

Tips från Vårdguiden om hur du förbättra din sömn:

 • Se till att varva ned en till två timmar innan du lägger dig. Försök att få undan kvällssysslorna i tid så att du slipper skynda dig i säng. Det kan vara rogivande att sitta ner med en kopp varm mjölk med honung eller kamomillte. Att ligga still en stund i ett varmt bad kan också hjälpa både kropp och själ att slappna av.
 • Försök att dra ned tempot och få en jämnare rytm under dagtid. Undvik att skynda till olika saker när det egentligen inte behövs.
 • Försök att ta itu med stress och problem före sänggåendet. Skriv ned saker du behöver komma ihåg till morgondagen på en lapp. Då är det lättare att släppa tankar på nästa dag.
 • Försök att göra sängen till en orosfri zon. Om du jobbar, läs inte jobbpapper i sängen, och om du måste jobba – sitt hellre någon annanstans.
 • Undvik kaffe, te, läsk eller energidryck sex timmar innan du lägger dig. Dryckerna gör det svårare att gå ned i varv. Alkohol kan visserligen göra att man somnar lättare, men sömnen blir ytligare och mer orolig än den annars skulle ha varit. Prova även att minska koffeinmängden under dagtid. Det kan vara svårare att somna om du är hungrig – ta i så fall bara något lätt att äta. En liten smörgås, till exempel.
 • Ha mörkt, svalt och tyst i sovrummet. Gör sängen så bekväm som möjligt. Om du upplever att trafikbuller eller andra ljud stör dig kanske öronproppar kan hjälpa. De finns att köpa på apotek.
 • Ha regelbundna tider för sänggående och uppstigning. Kroppens dygnsrytm är 24 timmar och vi mår allra bäst av dagliga rutiner. Genom att gå och lägga dig eller framför allt stiga upp samma tid varje dag (plus minus en timme) hjälper du kroppsklockan. Är du morgonmänniska eller kvällsmänniska? Sov helst på tider som passar din kroppsklocka så mycket som möjligt.
 • Om du inte kan sova – gå upp och gör något annat tills du blir sömnig. Det lär hjärnan att sängen har med sömn att göra.
 • Fokusera tankarna på andningen – följ dina andetag hela vägen in och hela vägen ut. Andas så att magen höjer sig vid inandning – andning bara med bröstkorgen brukar vara mer ansträngande.
 • Om det är svårt att somna – försök att acceptera det i stället för att titta på klockan var femte minut. Tänk att det är onödigt att inte kunna sova av rädsla för att inte kunna sova!
 • Motionera regelbundet – kroppens behov av återhämtning gör det lättare att bli trött och komma i viloläge.
 • Öva upp förmågan att slappna av, antingen med hjälp av en fysioterapeut eller på egen hand. Lyssna på stillsam musik eller särskilda cd-skivor med övningar som finns att köpa bland annat på apotek. Prova att sitta stilla en stund och blunda innan du lägger dig.
 • Tänk ut om det är något mer du kan göra för att underlätta ditt sänggående, till exempel bestämma en tid när mobil eller dator stängs av för dagen.
 • Om du missat mycket nattsömn – försök ändå undvika att lägga dig och sova på dagen. Då är det oftast ännu svårare att hitta en jämn dygnsrytm.

(källa: http://www.1177.se/Sormland/Tema/Halsa/Somn/Somn/)

 

 

En tanke på “Sov gott och ta hand om hjärnan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s