recept

Skärmtrött och Ciabatta

Skärmtrött. Har ett jobb där jag under lejonparten av dagen sitter framför en datorskärm. När det blir intensivt blir det övertidstimmar. Som igår när lördagen gick åt. Då blir mitt skrivande lidande. Det är inte läge att parkera framför datorn. Ögonen känns torra och skriker av missnöje.

Idag ägnade jag dagen åt att påta på lotten och baka. Ironiskt att bloggen kommit att handla så lite om mitt skrivande. Självklart tar bloggen en del av min normala skrivtid men jag trodde ändå jag skulle få ro att hitta tillbaka igen. Det tar längre tid än jag trodde. Kanske är det därför jag hellre ritar än skriver just nu.
MEN: Nu hoppas jag på semestern. Att jag ska ge Felicia och Matilde och mitt projekt (och mig) den tid de förtjänar. Även till bilderboken som jag gör med Anna-Klara och min bror.

Jag älskar bröd och bakade idag ciabatta (yummy!!)
Här kommer receptet på Durumciabatta  ur Brödboken av Mette Ankarloo och Christina Uhlin

deg_edited

6 st

Fördeg:

25 g jäst
3 dl kallt vatten
3 dl durumvetemjöl

Nästa dag:

2 dl vatten
9 dl vetemjöl special
1 msk salt

Vispa ihop alla ingredienserna till fördegen, täck med plastfolie och låt stå till nästa dag, ca 8 tim. Eller upp till 24 timmar.
Blanda i nästa mängd vatten och vetemjölet. Arbeta degen kraftigt, för hand, med en träslev, tills den är homogen och släpper bunkens kanter, 3-5 min. Låt degen vila i 30 minuter.
Strö saltet över degen. Arbeta åter kraftigt ända tills degen blir blank och bildar långa, fint sega glutentrådar. Det tar högst 5 minuter. Plasta in noga. Använd plastfilm eller stoppa helt enkelt in bunken i en stor, ren plastpåse. Låt degen jäsa i 4-5 timmar.
Sätt ugnen på hösta värme. Lägg bakpapper på en plåt. Mjöla bakbordet generöst med durumvetemjöl och stjälp ut degen. Strö mjöl på ovansidan av degen. Platta ut den till en rektangel. Dela sedan rektangeln, först på längden och sedan tvärs över till 6 st ciabatta. Flytta dem, med hjälp av degskrapan till plåten.
Sätt in plåten och spreja vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen. Stäng ugnsluckan snabbt och baka i 5 min. Sänk sedan värmen till 175 grader (varmluftsugn) eller 200 grader (vanlig ugn) och baka i ytterligare 20 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s