läsa

Boktipset

boktips_edited

Boktjuven av Markus Zusak

En bok som fångade mig direkt.
Inleds med en prolog av Döden. Döden är en röst i boken och på alla skrivkurser jag varit på avråds det från prolog och dylik berättare. Men Zusak är skicklig och lyckas skriva en intresseväckande prolog och pensla fram en berättare som tillför historien en dimension. Korta kapitel, och ett ständigt driv framåt.
Utspelar sig under andra världskrigets Europa. Berättarjaget är nioåriga Liesel Meminger.
Författaren Zusak är australier och har släktingar från Tyskland och Österrike vars berättelser han använde som inspiration till boken.

Utrensning av Sofi Oksanden

När Sofi Oksanen vann Nordiska rådets litteraturpris läste jag en artikel om henne. Hon är från Finland, har läst litteratur och drama och har som ganska ung vunnit en rad priser. Det skulle inte förvåna mig om hon fick nobelpriset en vacker dag.
Utrensning är en bok som griper tag och skakar om. Handlingen utspelar sig i Estland delvis i nutid och delvis i dåtid när Estland var ockuperat av Sovjet.
Aliie är en äldre kvinna som bor i en stuga, en dag hittar hon en avsvimmad kvinna i sin trädgård. Kvinnan gömmer sig från hallickar som utnyttjar henne för trafficking. Den till synes slumpartade händelsen blir gradvis förklarad när Aliide och den unga kvinnans öden sammanvävs.

Gustav Grabb av Leif GW Persson

Alla tycks ha en åsikt om Leif GW Persson. Själv respekterar jag honom för att han verkar vara äkta. Han är den han är och skiter i vad människor tycker om honom. Boken är flyhänt skriven och innehåller ett stycke svensk historia då han fint fångar de rådande värderingarna. Dessutom går det inte att ta miste på den kärlek och beundran han känner för sin far.

Just Kids av Pattie Smith

Denna bok läste jag när jag var i London och såg Hair – musikalen. Musikalen speglade så väl känslorna, stämningarna och tilltalet i Just Kids. Tiden är 1960-tal, New York. Jimi Hendrix har inte slagit igenom än och sitter och jammar på trappan till Chelsea Hotel, Pattie är på väg hem till sitt rum på hotellet. Boken handlar sextiotalet, hur hon polar med Richard Maplethorpe och hur de går ifrån varandra. Hur han slukas av ett alltmer exhibitionistiskt leverne och om hennes egen karriär. Finstämt och med lätt hand fångar hon tidsandan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s