Reflektion

Thatcher och gestaltning

cykelviktor

Kvällen är kort. Jag bjuder på ett favoritcitat signerat Margaret Thatcher (nej, jag är inget fan av hennes politik).  MEN damen var rapp i repliken.

“Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren’t.”

Denna mening kan ligga och studsa i skallen när jag träffar människor med stort behov att berätta/hinta om sina bravader. Citatet hjälper mig att se hur orden blir svallvågor av osäkerhet som omgärdar den stackars människan.

Dessutom har citatet en koppling till skrivande. Flera skrivarlärare talar sig varma för hur mycket mer en läsare lever sig in i en situation när den gestaltas. Visa istället för att förklara. Exempel. Hon var nervös (förklara). Rösten darrade, hjärtat bultade, handsvett (visa). I det senare fallet får läsaren själv dra slutsatsen.

Måste få dela med mig av den där glädjeblänkaren som man råkar utför ibland. Jag har en klassisk brevkompis mejlledes (finns det människor som har snigelpostbrevvänner nuförtiden?). Vi kom i kontakt med varandra genom en skrivarkurs. Hon är en duktig skribent och vass kritiker. I söndags fick jag ett mejl och de är ofta långa och det känns som att få en present. Väntar med att läsa dem tills jag verkligen har tid att läsa noga.

Jag är väldigt ivrig att komma igång bättre med mitt skrivande. Snart så. På semestern om inte annat. Den ligger som en fålla och kommer att fånga upp mig tillsammans med svulstiga mängder skaparlusta (förhoppningsvis).

Annonser

8 tankar om “Thatcher och gestaltning

 1. Jag gillar citatet från lady Thatcher. (Jodå, hon blev adlad av drottningen!) Min mamma var en lady utan att hon ens varit medveten om det!
  Hoppas du kan komma igång med skrivandet snart!

  Gilla

 2. Jag tror jag har problem med impulskontrollen. Jag orkar inte vänta med att skriva. Jag släpper ut lite genom Insändare till tidningen Metro. Ibland bli dom publicerade och då kan man nöjt tänka att kanske så är det glera hundra tusen personer som läser mina ord.

  Och rycker på axlarna, bläddrar vidare utan att monnas ett enda ord.
  Eller så har man sått ett frö till en tanke som blommar ut i en handling.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s