hänt idag

Kulturkrockar

Kulturkrockar- jag var övertygad om att det till största del handlar om nationella skillnader. Men det var fel. De finns överallt, så snart en grupp enats i något som identifierar gruppen kan kulturkrockar uppstå i möte med människor utanför gruppen.

Idag var jag på en föreläsning där Elaine Eksvärd talade. Huvudrubriken var ”Knäck generationskoderna.” Andemeningen var att varje generation har sin syn, sina uttryck och förväntningar på omgivningen. Syftet var att inspirera till att förstå och acceptera varandra. Flera roliga exempel: en person som är uppvuxen på 50-talet (som kanske knappt kramades inom familjen) och får en kompiskram av en 80-talist (som kramar allt och alla helt naturligt) kan tycka att det är mycket underligt. Det fanns flera halsbrytande exempel; Som en yngre person som sagt till en av sina idoler av äldre generation ”Du är så fet” (i meningen jättebra)…
Eksvärd berättade fint om hur hon fixade en dam till sin farfar, en dam som var änka och levde med tanken om att, ”blir man änka är man det till sin död.” Det var ett stort steg för henne att våga välja tvåsamhet. Fram till sin död undrade hon vad alla tyckte om att hon träffat en ny. Det är tankar som dagens yngre generationer sannolikt inte kommer att ha när de åldras.

Alltid nyttigt att påminnas om att vi alla har våra anledningar till varför vi är som vi är och tycker som vi tycker. Och att en förlåtande inställning kan vara bra att ha ibland.

Så måste jag länka till ett inlägg på detta tema ”Ett samtal över generationsgränserna.

Annonser

4 tankar om “Kulturkrockar

 1. Jag minns en form av kulturkrock i skolan. Mellan Analog (Hårdrockare) och Digital (Syntarna). Dessa ”kulturer” delar upp oss hela tiden. Analoga LP-skivor eller digitalt via CD:N & Internet.
  Barn som leker fysiskt (t.ex Legobitar) eller virtuellt (Minecraft). Och vilka jobbarkompisar vi har, människor eller robotar. Så småningom kommer vi välja mellan semester på riktigt eller en virtuell resa.

  Så småningom kommer vi blanda ihop alla former av kulturer så det bara blir individuella val. Nationer, Religioner, Språk o.s.v. blandas så att gränserna suddas ut.
  Det går fort nu, inte konstigt att många ställer sig frågan,
  ”Vart är Världen påväg?”

  Gillad av 1 person

 2. Så spännande och intressant. Håller med, ett förlåtande synsätt är såå viktigt! Hade fler haft det hade jorden varit en lättare plats att leva på.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s