Inspiration / Reflektion

Kreativa tillflyktsorter

munkedal_edited

Doft av saltvatten. Färggranna båtar guppar i hamnen. Tjugo man, tjoande på ett hårt, kantigt språk som jag inte förstår. De viker fisknät. På andra sidan hamnen ungdomar i dreadlocks, solen ligger lågt. Stämningen är lugn, som om tiden pausats. Essaouira, ett gammalt fiskesamhälle vid kusten i Marocko. Enligt guiden skulle Jimi Hendrix ha varit där och skrivit musik (oklart om det är sant). Jag förstår Hendrix, Essaouira, där hav och himmel tycks oändliga. Naturen är mäktig och får människan att framstå som ett dammkorn i vinden. Upplevelsen sätter själen i gungning. Något händer.
Lyssnar på;  All along The Watchtower som liten hyllning till den fenomenale gitarristen.

Laleh flyttade från Stockholm till Skellefteå för att hon fann att naturen. Jag citerar en artikel ur Svd.
–Jag åkte till Skellefteå för att göra en video och sedan ville jag inte åka ner igen. Jag är innerstadsbarn som vuxit upp bland fasaderna i trånga lägenheter och så mötte jag havet och skogen, säger Laleh och börjar deklamera från låten Lär mig om: ”Föddes på gator och torg, noga med nycklar och jargong, skogen från något nära håll, har jag väl sett, någon enstaka gång.”
Laleh är en fascinerande och egensinnig människa. Intressant att läsa om. (Läs artikeln som citatet är taget från här). Hon har kraschat och hämtat sig många gånger.
Tycker om den här låten av henne. Live Tomorrow

Churchill åkte till Madeira, Bodil Malmsten till Finiestère. Själv har jag nyss varit i Munkedal (ja, självklart inte i samma liga, men Munkedal och jag  är inte att förakta!) och insupit mentalt lugn. Dimma i skymningen. Tre älgar som vilade i skogen och ljudlöst reste sig och försvann. Beckmörka kvällar, doft av barr.
Tidig morgon, en traktor rev fram så grusvägen yrde. En rostig bil utan hjul, kor som råmade. Gödsel. Där fanns inget som påminde om några måsten. Det måste man unna sig ibland.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s