Reflektion

Tänk lite längre

Idag fick jag ett så klokt råd att jag blir tvungen att dela med sig.

När man har gjort något som man inte är nöjd med, ett misslyckat prov eller liknande. Då tar hjärnan genvägar för att ”stänga” ärendet. Den snabba slutsatsen blir – jag misslyckades alltså är jag dålig.

Men om man jobbar lite med frågan och manglar vidare, jag misslyckades på provet eftersom jag pluggat för lite, inte för att jag är korkad (att man försummar sina studier är ett annat problem). Kontentan är att man kan resonera sig fram till orsaker och inse att man i själva verket inte alls är dålig.

På samma sätt fungerar det med fördomar. Trump lockar med sig många väljare med enkla slutsatser, du har inget jobb –  någon annan har tagit ditt jobb – vi slänger ut dem som tagit ditt jobb ur landet. Det är en snabb förenklande slutsats. Helt oreflekterad och onyanserad. Läs gärna Elaine Eksvärds intressanta krönika om Trumps retorik.

Intressant tyckte jag.

Ha en bra torsdag!

Annonser

5 tankar om “Tänk lite längre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s