Inspiration / Reflektion

Att hänga i – 4 skrivtips

fyra tips

Det snurrar på alla fronter och när klockan blir kväll somnar jag innan huvudet träffat kudden. Summan blir att jag inte hinner skriva på vardagar.
Att hålla på med ett manus är ungefär som att ha en kärleksrelation, man måste lägga tid och vårda den, intressera sig. Annars tappar man sammanhanget, glömmer vad olika karaktärer heter, får lång ställtid när man ska skriva och i värsta fall blir arbetet liggande.

Här är mina tips för att hålla liv i manusarbetet när skrivtiden prioriteras bort

  • Samla bilder, fotografera, riv ut en bild ur tidningen, (en gång såg jag en kopia av Harry – Felicias pappa när en bioföreställning tog slut. Plötsligt reste han sig och jag såg att det var han. Precis exakt som jag funderat ut. Men jag vågade inte fråga om jag fick ta foto).
  • Välj en scen och samla detaljer till miljön. Går fint att fundera på när du kör till jobbet, eller cyklar, kanske kommer du på att någon välbärgad ska ha klackring och uppstoppade djur i sitt arbetsrum.
  • Ha en tunn bok i väska eller bakfickan. Man vet aldrig när en oväntad lässtund dyker upp, som när man ska på drop-in på vårdcentralen. Just nu har jag Djurens farm, Orwell i väskan. Men det går lika bra med diktsamlingar, då kan man hugga en dikt i farten när man packar träningsväskan eller liknande.
  • Lyssna. Senast i förrgår cyklade jag förbi Götaplatsen och hörde en kille säga till sin (?) tjej ”jag vet att du har ratt i sak men du har fel”. Det fastnade hos mig och blev på resten av cykelturen en mininovell i mitt huvud. Så kul !
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s