Att ångra är att slösa tid / Bakgrund / Skriva

Je ne regrette rien

je nö regret rien_edited

”Je ne regrette rien” – Jag ångrar ingenting, en kampsång av Edith Piaf, en stor liten människa som fascinerat mig mycket. En underdog, skör konstnärssjäl, en fighter, en relationsmissbrukare, med en röst som kan urskiljas av tusental.

Idag lallade jag på stan och letade efter present till en femåring och råkade på ett radergummi med den franska repliken. Jag stod i säkert två minuter och stirrade på radergummit och de som såg mig tyckte nog jag var knäpp. Mest sannolikt är att ingen lade märke till mig.

Titeln till mitt manusprojekt ”Att ånga är att slösa tid” är inspirerad av Edith.

Nu har jag arbetat vidare på Felicia femton år. Hon blir kär i Jonathan från arbetarkvarteren i Landala (Göteborg). Han har tusen smeknamn på henne, ett tecken på ömhet. Inte någon gång under berättelsens gång inser hon att han är kär. Och han gör allt för att visa sin gunst (åh jag älskar detta ord – gunst!). Till sin personlighet är hon tystlåten, tänkande, allvarlig och Jonathan är livlig entusiastisk men bär på ett mörker med sin tuffa hemmiljö. En far som går från arbete till arbete, har problem med spriten och det svenska språket och  sörjer att han inte kan återvända till sitt hemland som är hårt hållet av Ryssland (vi befinner oss på 1950-talet  då ryssen har Ungern under hård kontroll).
Felicia är fascinerad av farmor Matilde och hennes karriär som pianist före och under andra världskriget. Men hon känner inte sin farmor och har svårt att se förbi det deprimerade skal farmodern blir när hon blir änka. Minnena hos Felicia när hon träffat farmor Matilde under sin barndom är varma, tokiga och härliga. Hon jobbar hårt för att se sin barndoms farmor i den deprimerade Matilde.
Analysen är mer omfattande men passar sig kanske inte för en blogg, så jag behåller det här i burken. Det mest uppfriskande att tala om är nog att jag fått mer energi till att skriva och det tycker jag är euforiskt kul!

Ha en skön lördag !

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s