läsa

F. Scott Fitzgerald

 

fitzgerald

Glamouröst leverne kantat med tragik fascinerar. Svårt att se vilka som bättre klär rocken än F. Scott Fitzgerald (1896-1940) och hans hustru Zelda (1900-1947). Det sägs att Fitzgerald myntade uttrycket jazzåldern, en tid som präglades av utsvävningar och dekadens.

När jag var tjugotre år läste jag ”The great Gatsby” och fångades av stämningarna och berättelsen. Med lätt hand gestaltas Gatsby, som låter arrangera stora fester, samtidigt som han håller sig i bakgrunden. När sista gästen lämnat sitter han ensam i ekot efter nattens fest. Gatsby söker vinna tillbaka en svunnen kärlek. Han vägrar acceptera nuet och det blir också hans undergång. Handlingen har tolkats som en skarp kritik av den amerikanska drömmen.

Jag blev tvungen att gräva djupare i författarskapet och fann ”Natten är ljuv”, en bok jag numera läst flera gånger. Boken är till viss del självbiografisk och handlar om paret Diver.De är de där personerna som utgör navet sociala sammanhang. Till en början skålar de på Rivieran i solens sista strålar, ljud av klirrande glas, de är generösa. Efter hand hörs en svag dissonans när det anas att fru Diver är psykiskt sjuk, Dick Diver dricker allt oftare och försummar sitt skrivande för att ta hand om sin fru. Kärleken och beroende hand i hand, konstruktivt och destruktivt. Trots att jag inte längre tycker att språket är fascinerande fint och att jag tycker att romanen är långsam läser jag den ännu med stor behållning.

PS. The  Great Gatsby – filmatiserades för två-tre år sedan. En fri tolkning där man ändå, enligt min mening, fångat andan i boken. Mer om filmen här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s