Inspiration / läsa

Om Effekten av Susan

peter hoeg

 

Nästan läst ut Effekten av Susan av Peter Høeg och jag måste erkänna att jag inte borde ha läst boken. Fröken Smillas känsla för snö gjorde stort intryck på mig. Porträttet av Smilla, hennes skarpa intellekt, egensinne och ovilja att förställa fascinerade mig. Lika så intrigen som var en intrikat historia om vetenskapliga upptäckter och hur girighet kan få människor att utföra osannolika handlingar. Dessutom med en skopa samhällskritik in emellan.

Några platser som jag älskat vill jag inte åka tillbaka till. Jag vill inte att mina minnen ska omkullkastas och skuggas av en annan, nyare blick.
Det är så jag känner när jag läser effekten av Susan. Bilderna av Susan, framstående fysiker och hennes man världsberömd kompositör och deras vackra och begåvade barn hade kunnat bli stereotypa och ointressanta, det är de inte. Dock har Susan många likheter med Smilla, men hon är inte fullt så fascinerande.

De vetenskapliga insticken och referenserna ger boken samma känsla som i fröken Smillas känsla för snö. Det är välbekant men gör mig också en smula besviken eftersom jag hade väntat mig en annorlunda atmosfär i den senare boken.
Susan har en egenskap som gör att människor i hennes närhet blir helt uppriktiga. På grund av egenskapen blir hon och hennes familj föremål för en intrig som också involverar en hemlig kommission som kan göra förutsägelser.

Den stora vinsten för egen del är att jag lär mig av det avskalade språket, de originella liknelserna, vad säger ni om det här:
Min mammas migrän är inte den som fina och ömtåliga damer bär som en derbyhatt. Den är en livsfarlig förbannelse som oregelbundet och utan förvarning drabbar henne likt en skallfraktur och gör hyn likfärgad och ögonen blodsprängda och suger all livskraft ur henne och driver henne in i sovrummet där hon ligger som en död i tre dygn innanför nerrullade gardiner utan att inta föda eller vätska.”
Fler recensioner av Effekten av Susan finner ni här:

GP, som gör en anknytning till bilden av den galne ”vetenskapsmannen.” En välskriven recension.
http://www.gp.se/kulturnoje/recensioner/bocker/1.2832219-peter-hoeg-effekten-av-susan

DN, en lite mer raljerande beskrivning, men också belysande.
http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/peter-hoeg-effekten-av-susan/

Annonser

3 tankar om “Om Effekten av Susan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s