Skriva

Mininovell Ceylon

elefant

1855 6 januari klockan 10:00 Ceylon gassande sol.

Adjus nötta hatt skuggar hans ansikte där han ligger på knä vid mina astrar, som om han tillbad dem. Han arbetar flinkt. Ser vördnadsfullt på mig, möter aldrig min blick, det är som om kastkulturen flyter i deras blodådror.
När morgondiset lättade tog jag en promenad ut i förlängningen av min själ. Manji, min lille vän sköter sig fint, jag såg två döda kobror. Kanske borde jag skaffa en mungo till?
Tidigt om mornarna gör han mig sällskap. Han vet precis när jag lägger ut fatet med ris och pilar fram. Blicken är vaken och när han ser på mig, är det som om han ser in i mitt sanna jag.
Dahliorna har börjat slå ut och det är som ett fyrverkeri. Stänglarna reser sig, strävar mot Gud, sträcker sig, förlänger. Drömmande, åtråvärda vajar de för den lätta brisen. Som om de smektes av en osynlig hand som lockar, retas och vill. Kaprifolen kravlar sig upp för pergolan, trött och långsamt.
De upptrampade stigarna har spruckit och dammet yr när jag stegar fram. Adju har sagt att regnet ska komma, men jag undrar om han har rätt.
Idag kom två brev. Adju ställde upp dem mot spegeln. Där stod de och väntade på mig, ropade på mig. Invikta budskap. Spegeln bar upp breven, tvingade mig att se dem. Den där spegeln borde jag göra mig av med. Själlös sak.
Ena brevet var en inbjudan till en tillställning uppe hos Lord Gibbon ikväll. Han bjuder mig alltid med kort varsel. Kanske för att han hoppas att jag redan gjort planer för kvällen? I ärlighetens namn har jag ingen större lust att gå dit och lyssna på dem. Hyenorna. Men jag måste erkänna att det är roande att reta och irritera Lord Gibbon. Så finns ju alltid den bedårande Leyla på hand bjudningar.

1855 7 januari klockan 02:05 Ceylon

Livet i trädgården sjunger och det doftar friskt.  Nyss återkommen från Lord Gibbons tillställning. Äntligen kan jag få ro.
Jag bestämde mig för att inte annonsera min ankomst. Istället gjorde jag en grand entré med Faruk. Jag möttes av ett öronbedövande skratt när jag frågade var jag kunde parkera min elefant. Lord Gibbon såg sammanbiten ut. Leyla kom genast fram.
En bit in i middagen började Lord Gibbon prata om sin längtan efter rävjakt. Denna tröttsamma svada, om spänning, gemenskap. Dofterna från den brittiska landsbygden. Svettdroppar, adrenalin, dunkade hjärta. De pliktskyldiga bassethundarna som pilar fram på sina korta ben och markerar.
Kvällen var tung av fukt. Tjänstefolket i sina tunna sandaler ilande fram och tillbaka. Jag lyssnade länge och väl på Lord Gibbons brandtal om rävjakten, om gemenskapen. Till slut kunde jag inte låta bli.
”Vilken gemenskap är det du talar om? Män tillsammans badande i svett. Jaga ett stackars chanslöst djur och därefter, i din klubb för inbördes benundran, dunka rygg? Jag betackar mig för detta nöje. Dessa rävjaktsfantaster måste vara resultatet av en alltför långtgående tradition av inavel. Mer spännande hade varit att jaga dig och dina kamrater, så skjuter vi av några rävjägare och minskar stammen. Vore inte det trevligt?”
Lord Gibbons mötte min replik med svart blick. En oviss tystnad, vilken riktning skulle stämningen ta?  Jag log ett snett leende och ursäktade mig från bordet. Leyla såg på mig med lysande ögon.
Då sade han; ”Isabella Tyson – vår egen l’enfant terrible”.
Jag mötte hans ögon och såg rädslan. Han är en stackars sate som skapar sig själv genom bekräftelse från andra. Inte ska man sparka på någon som redan ligger. Men jag hade inte varit jag om jag inte gjort det. Jag frågade hur det kom sig att man namngivit en art apor efter honom, när aporna bevisligen var överlägsna honom i intelligens och empati.”
Ja, nu sitter jag här. Ensam. Kastar en blick in i salongen. Möter min blick i spegeln. Själlös sak.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s