Bakgrund

Meehts tesalonger -hemropad på tradera

meehts

Bingo ! Funnit några guldkorn i den ändlösa jakten, så kallad research.

Fastnade när jag skulle skriva en passage – hur såg det ut på Meeths tesalonger?Tesalongen inrymdes i Meeths varuhus som var fashionabelt på sin tid.
Jag sökte efter bilder och fann ett vykort som auktionerades ut på tradera! Bilden var precis det jag behövde för att fånga stämningen och hitta den där detaljen som ger läsaren rätt associationer för att själv bygga och se den plats där jag planterat händelserna.

 

Om Meets varuhus (Kunggatan 37-39, Göteborg)

Meeths grundades av far till CE Herman Meeths (1880-1957) som var en framsynt och modern affärsman. Handeln började med symaskiner och silkestråd, men utökades till damkonfektion och mode. En av framgångsfaktorerna var skyltningen som var inspirerad av trender från Paris. Utöver det var CE Herman Meeths mån om personalen och när det begav sig pratade man om Meethsfamiljen. Från 1930 utgavs en personaltidning där information om personalförändringar, jubileer, modevisningar gavs.
(Källa: C E Herman Meeths, http://sok.riksarkivet.se/sbl/artikel/9230, Svenskt biografiskt lexikon (art av Carl Henrik Carlsson), hämtad 2016-03-08.)

 

4 tankar om “Meehts tesalonger -hemropad på tradera

 1. Finns byggnaden kvar? Vad finns där nu?
  Det var en annan värld! Båda på gott och ont. Alla visste sin plats och ve den som försökt avvika. Å andra sidan var det ordning och reda. Färre prylar, kommunikation face to face, ingen tv, inga datorer. Familjemedlemmarna bodde nära varandra och umgicks under veckosluten. Sött vin och kakor till kvinnorna, torrt vin till männen. Barna fick springa och stoja utnaför och komma hem i skymningen. Männen arbeta på samma företag livet ut. Kvinnorna tog hand om familjen. Ja, allt var inte bättre!

  Gillad av 1 person

  • Roligt att läsa det du skriver om vinerna !
   Ja, Meeths hade flera varuhus i fler städer än Göteborg.
   Men i Göteborg finns huset finns på Kungsgatan 37-39 – jag var med på ett hörn när de översta våningarna hyresgästanpassades för kontor sommaren 2013.
   Huset finns söder om Domkyrkan. Nästa gång du kommer på besök kan vi gå dit ! ❤

   Gilla

  • Vad roligt att du uppskattade det! Jag har läst om flera ställen i ”gamla” Göteborg och också fått några goa gamla berättelser till mig. Ska se till att få in dem i bloggen så andra kan få sig en tankeställare eller ett gott skratt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s