Att ångra är att slösa tid / Reflektion / Skriva

Tankar om ”Att ångra är att slösa tid”

Felicia blick

Under veckan i Lund korrekturläste jag mina kapitel ytterligare, och tog några beslut. Vartannat kapitel berättas ur Felicia, elva års perspektiv och sträcker sig över ett år i hennes liv när hon lär känna sin farmor. Vartannat kapitel berättas ur hennes farmor Matildes perspektiv. Henne följer vi från att hon flyr från sin misshandlande styvfar i ett urfattigt hem i Deauville till Paris. Där lever hon på gatan tills hon upptäcks av en sträng pianist som tar henne under sina vingar och lär henne spela piano.
Vid första världskrigets utbrott försvinner han och hon får stå på egna ben. Hon blir känd pianist och lever i sus och dus. Vid denna tidpunkt blir hon gravid och får Harry, (Felicias far). Flyttar till Göteborg för kärlekens skull.
Längre fram i berättelsen gör hon sig ovän med Harrys blivande frus familj (en konflikt som handlar om att familjen har bakgrund om nazistsympatisörer). Därmed inleds en tyst konflikt som medför att Matilde inte träffar sin sons familj och därmed Felicia.

När Matilde sent i livet blir änka och nära nog går under av sorg, ser Harry till att hon får bo hos honom och hans familj. Ett beslut som skapar konflikter i flera led och lager.

I Lund bestämde jag mig för att nedslagen i Matildes liv till stor del ska vara i vuxen ålder, för att få en kontrast till elvaåriga Felicias perspektiv. Spänningen ska vara att se vad det är som gör Matilde till den farmor hon blir och hur Felicia upplever henne. Läsaren kommer ha mer kunskap om Matildes bakgrund än vad Felicia har när hon lär känna sin farmor och jag hoppas att det gör berättelsen intressant. Felicia utvecklas under året med sin farmor till att bli mindre ensam och mer modig.

Vid något tillfälle läste jag att skriva manus är som att köra i mörker, man ser bara så långt som ljusen lyser. Men det är bara att köra för till slut kommer man fram. 🙂

 

En tanke på “Tankar om ”Att ångra är att slösa tid”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s