Reflektion / Skriva

Tid och kloka människor

En av utmaningarna med att skriva är att hitta tid, en annan utmaning är att göra något vettigt på tiden man hittar. Jag försöker bestämma mig för ”skriv, oavsett hur det känns”, många gånger utgör självkritiken en tröskel. Ju längre tid det tar att ta sig förbi, desto mindre tid har jag att  skriva.
När jag skriver detta kommer jag att tänka på Henning Mankell, som skrev vart han än var. Till och med när han var i en lägenhet utan belysning. Han öppnade då luckan till ugnen och skrev i ljuset från den. Jag saknar Mankells röst i det offentliga rummet. Vid kriser kunde han uttala sig, skriva och finna de där kloka orden som lugnar. Vid skjutningarna i Paris var Mankell borta och jag undrade då vad han skulle ha sagt.
En annan som har förmågan att se klart är Theodor Kallifatides. Jag läser hans blogg, Filosofi till vardags, ibland. Han blandar vardagliga betraktelser med kommentarer om vårt samhälle i stort. Han har, likt Mankell, förmågan och modet att lyfta blicken och säga det som behöver sägas.

block

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s