Inspiration / Reflektion / Skriva

Gräv där du står

På tåget. En dam har satt sin telefon på högtalare och pratar med sina barnbarn. Ibland får jag inspiration till mitt skrivande genom att tjuvlyssna.( I detta fall handlar det mer om att någon trycker in ljud i mina öron. Buller. (Definition av buller är oönskat ljud, något att ta fasta på för den som vill skriva arga lappar i kontorslandkap exempelvis). )

Leta inspiration i omgivningen är något man glömmer ibland. Gräv där du står. Nu från tåget en närmast magisk soluppgång, solen smeker landskapet och klär fälten i varma färger. Jag fotograferar bilderna med minnet. Färger, väder kan ibland förstärka känslor jag vill sätta i en scen. Har ni tänkt på det när man ser på film, när människor är ledsna, då matchas scenen ibland med trist väder?
Genom att tjuvlyssna, kan man få till sig ord och uttryck som är tongivande för en personlighet. För att sätta en yrkesroll brukar jag försöka hitta någon som –på riktigt – jobbar med den yrkesroll jag vill skriva om. Mycket mer effektivt än att googla faktiskt. Då får man rätt termer och kan få mjuk fakta som kultur inom skrået, sådana saker som är svåra att läsa sig till. Oavsett om jag har för avsikt att skriva om en viss sak eller inte är det spännande att höra människor berätta!

Ha en skön helg !

liseberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s