Att ångra är att slösa tid / Skriva

Olyckligt äktenskap genom en flickas ögon

vasaparken

Här jag försökt skildra att Felicias föräldrar inte är närvarande, varken fysiskt eller psykiskt, vilket gör Felicia ensam och sökande.

En text ur ”Att ångra är att slösa tid” en berättelse som jag skriver på för tillfället.

Mörkret hade lagt sig, möblernas siluetter speglades i salongens fönster. Vinden pressade sig mot huset och det knakade i vinklar och vrår. Felicia petade med gaffeln i maten. Stearinljusen i kristallkronan rörde sig ryckigt. Varför hade Britt dukat för dem? Fattade hon ingenting? Det var sådana dagar nu. När de var i samma rum, var de tysta, fick luften att kännas havregrynsgröt som kokat för länge. Golvuret tickade, mörkret ute blev tyngre och tystare. Britt gick försynt runt i salongen och dammade, små raska rörelser. Vippan drogs över flygeln, tavelramar, vitrinskåp, trots att det knappas fanns något damma att städa bort.
”Oj, vad det blåser, herren vår skapare måtte vara vred på oss.” Hon hade kommit bort till bordet där Felicia satt, och tog i de dukade besticken som om hon övervägde att ta ut dem. Men istället rättade hon till dem, därefter halade upp en trasa och gnuggade på en stolsrygg. Felicia fortsatte göra mönster i maten med sin gaffel, samtidigt hon sneglade ut på Britt, som harklade sig och mötte hennes blick.
”Något verkar visst vara i görningen, ty herrn bad mig göra iordning sovrummet jämte terrassen.” Hon snodde runt och var på väg ut ur rummet.
Orden sjönk långsamt in. Felicia tappade gaffeln på tallriken och det klanglika höga ljudet fick Britt att rycka till och komma tillbaka.
”Ska jag hämta en ny fröken?”, sa hon på sin utslätade småländska. Felicia kröp ihop i stolen lät bestick och tallrik ligga på bordet.
”Vad sa Britt, skulle någon bo här hemma hos oss?” Hon vilade hakan mot sina uppdragna knän. Britt suckade lätt.
”Ja, så förstod jag herrn, men tanken var kanske att jag inget skulle säga. För en förstod det som att det kunde dröja innan Fru Deauville skulle inackorderas. Hon verkar visst väldigt fäst vid lägenheten i Vasastan.”   Hennes blonda knut glänste i det dova ljuset.
”Fröken var inte vidare hungrig idag?” Felicia stirrade stint framför sig, i tanken kopplade hon ihop Britts ord till innebörd.
”Ska farmor flytta in här?”, orden blev så skarpa och tydliga att det förvånade både henne och Britt.
”En vet inte mycket om dessa ting fröken, rummet skulle i varje fall göras i ordning.” Hon flackade med blicken och skyndade ut ur salongen.

2 tankar om “Olyckligt äktenskap genom en flickas ögon

  1. Tack!
    Haha- hata dem inte, det finns anledningar att de handlar som de gör ! Dessutom gör ju det att hon utvecklar en fin relation till sin farmor så småningom och det är fint. Hur kärleken ändå finner sina vägar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s