Inspiration / läsa / Reflektion

Ett fascinerande författarskap

Peter Høeg

Jag återkommer ständigt till Peter Høeg och hans författarskap. Innan jag visste något om Høeg läste jag Fröken Smillas känsla för snö. Porträttet av Smilla är (som jag säkert nämnt förut) hisnande träffsäkert. En riktig människa. Mycket i hennes väsen är svårt och osympatiskt, men hon vinner sympati genom sina handlingar; att hon vägrar svika löftet hon gett till en pojke som tragiskt gått bort i inledningen av berättelsen.

Jag måste få återge en passage som jag bara älskar (särskilt sista stycket), där hon bestämmer sig för att inte sörja förrän hon löst gåtan med pojkens död:

Men det är inte dags än. Sorgen är en gåva, något man ska göra sig förtjänt av. Jag har gjort mig en kopp mintte, och ställt mig vid fönstret. Men alltihop uteblir. Kanske därför att jag har en enda liten sak kvar att göra, en enda ofullständighet av det slag som kan bromsa ett känsloförlopp.
Så jag dricker mitt te medan trafiken över Knippelsbro tunnas ut och blir till enstaka röda streck av lyktor i natten. Efter hand infinner sig ett slags ro. Till slut räcker det för att man ska kunna somna.

Boken gjorde mig nyfiken på Høeg och jag läste några artiklar om honom. Fram växer bilden av en egensinnig man, inte helt olik Smilla.

Efter en avslutad skrivperiod tar han exakt två års paus, innan han påbörjar ett nytt projekt. Under sina skrivperioder umgås han endast med nära familj, vänner och undviker media, telefon, tv, mejl Han befinner sig gärna på natursköna platser. Dessutom ser han till att adressen han huserar på är hemlig.
Efter Fröken Smilla känsla för snö, försvann Høeg från offentligheten (och ska ha skänkt bort sin förtjänst till välgörenhet med budskapet att materiella ting tynger människan). Efter tio år i tystnad fann en journalist; Natalia Kazmierska på expressen honom. Läs om hennes möte med honom och hur hon fann honom. Om du vill läsa mer; Maria Schottenius, DN beskriver hans författarskap och livsfilosofi.

Høeg är aktuell med en ny roman Effekten av Susan. Läs en snygg recension av Jens Liljestrand här.

Ha en go helg!

smilla2

Annonser

4 tankar om “Ett fascinerande författarskap

 1. Intressant att läsa det du skriver om hans ‘vilopauser’. Han slog ju igenom innan internet kom, men skulle det fungera idag att göra på det sättet för författare som håller på och bygger upp ett författarskap? Nu när författare förväntas synas och höras överallt? En intressant sak att fundera över.

  Gilla

  • Ja, det kan man fråga sig. Utvecklingen har ju gått lavinartat, idag ser man reklam för böcker där författarna sitter och håller i sitt verk. Då är frågan vad det är man säljer egentligen. Samtidigt är det inte fel, jag blir nyfiken på människan bakom när jag läser en intressant bok.
   När det gäller Høeg tänker jag att han ändå skulle ha gått sin egen väg idag. Han odlar myten om sig själv, vilket jag tänker funkar när man släpper så få böcker och redan har en så stor läsarkrets?
   Roligt att läsa om dina tankar !

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s