Skriva

En djävul på axeln

Bloggtorka. Inte för att det saknas ämnen att avhandla – utan för att jag drabbats av ett anfall av Ugglan. Vem är Ugglan? Det är den där djävulen som sitter på axeln och lakar ur energi. Ugglan väcktes av boken som jag läser nu ”Skriv din bok och sälj den” av Dag Öhrlund. I den finns ett utdrag ur en krönika som Öhrlund skrivit om bloggande, som i stort sett går ut på att det är av ondo att kreti och pleti fått ett forum som helt saknar funktioner för kvalitetsäkring. Han nagelfar texter som han beskriver uppenbart är författade på luncher och sena kvällar (ja, när skulle man annars ha tid att blogga om man inte försörjer sig på sitt skrivande?). Jag tappade kort sagt geisten, varför ska man stuva och greja för att få ihop tid till texter som en sådan beläst man menar kan vara direkt skadlig om man vill bli utgiven på förlag? Så här skriver han:

Kom ihåg att även förläggarna googlar på ditt namn, den dag du kommer bärande på ditt manus. Se till att du står för kvalitet i skrivande, var dina texter än dyker upp. ”

(Om ni undrar – så ja, Dag Öhrlund har en blogg, sannolikt lever han som han lär).

Nu har jag ömkat tillräckligt och faktum är att jag i takt med att jag åldras inser att sakernas tillstånd till stor del beror i hur man tar motgångar. I viss mån kan man välja i vilken utsträckning motgången ska ta plats. Det är förbaskat svårt, men om man gräver ner sig innan man ens försökt, då finns liksom inga förutsättningar för att lyckas. Nu ska jag läsa ut boken och lägga denna svacka bakom mig.

Vi går sakta men säkert mot ljusare tider, vår, skira blad som slår ut, vitt solljus, fågelsång och kaffe på balkongen.

Så hejdå till Ugglan.

ugglan

Annonser

6 tankar om “En djävul på axeln

 1. Apropå vitt solljus finns en dagsljuslampa med syntetisk variant hos grannarna nedanför. Bara att titta förbi om du vill ha en kaffe med ljusterapi… Och skit i ugglan för den delen!

  Gillad av 1 person

 2. Jag gillar faktiskt ugglor, de är nattjägare, tysta och kloka. De ska dock inte sitta på dina axlar! Så bry dig inte! Kör på! Du skriver bra! Och kommer att bli ännu bättre med tiden!

  Gillad av 1 person

 3. Ge inte upp! Jag håller själv på att ta mig upp ur en svacka i mitt skrivande nu. Och jag är betydligt mer luttrad idag vad gäller författarbranschen än vad jag var när jag började skriva ‘på allvar’ hösten 2012. Råd vad gäller författande ska tas med en stor nypa salt, oavsett om det gäller böcker eller bloggar. Men visst har Öhrlund en poäng i att det finns personer som borde tänka på vad de lägger upp på sina bloggar, dock tycker jag att du inte har de problem som han menar sig ha sett. Din blogg är bra! 🙂
  Min egen blogg har dock blivit lite väl opersonlig det senaste året så jag får försöka ta tag i den biten i år.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s