Att ångra är att slösa tid / Skriva

Att beskriva miljöer, en rolig utmaning

hus i snö

Miljöbeskrivningen är ett fint verktyg för att sätta stämningar och hjälpa läsaren in i din värld. Ibland finns fysiska hinder i miljön – något man snubblar på. Så länge beskrivningen av miljön fyller en funktion – driver handlingen framåt, beskriver en karaktär har den ett existensberättigande (och blir något annat än en tråkig transportsträcka).

Nedan har jag jag gjort ett försök att uppehålla mig i miljön, plantera något udda och sedan släppa in karaktärerna. En nyttig övning !

 

Golvuret slog tolv tunga slag, klangen skar genom tystnaden. Ljusen i kristallkronan vajade för draget från fönstren som stirrade livlöst mot den rasande vintern.
Snöflingor rörde sig efter vindens nyckfulla växlingar, de dansade in i gatulyktornas sken och bäddade in landskapet i ett mjukt vitt töcken. Himlen var täckt av ett gråblått dis som ramade in natten därutanför. Vinden susade och ven, karmarna knakade, varje liten suck hördes.
Det ekande ljudet från golvuret ebbade ut. På schäslongen låg en pälskappa som var täckt av smältande snöflingor. I det dova ljuset tindrade den fuktiga pälsen som om den vore beströdd med diamanter.
På väggarna hängde porträtt av bortgångna släktingar. Elden i den öppna spisen knastrade, ännu fanns värme precis invid spisen. Resten av rummet vilade i en kylig dvala. En kyla som trängde in under huden och lade sig som en hinna över kroppen.
Cornelia äntrade salongen med distinkta steg, de levande ljusen ryckte till av det plötsliga draget. Hon tog sin päls från schäslongen. Harry satt i en av fåtöljerna och tittade på sin fru samtidigt som han begrundade det som nu skedde. Hon vände sig mot honom och bröt tystnaden.
”Om hon flyttar in, flyttar jag ut.”

 

Om bloggen:

Mer om bilderboken, ”Kostymer” här
Mer om mitt romanprojekt ”Att ångra är att slösa tid” här
Mer om mig, bloggen och mina kumpaner här

4 tankar om “Att beskriva miljöer, en rolig utmaning

 1. Hej.
  Vackert. Miljön lever och driver handlingen framåt. Karaktärerna smyger in via en töande kappaoch en falnande eld.
  Och sen får jag reda på hur det går😜
  Dialogen är kort, men säger mycket om stämningen.
  Jag gillar det. Verkar vara en bra övning.hälsningar Zdenka

  Gillad av 1 person

 2. Lite vemodigt. Stämningen i familjen kommer fram med styrka. Jag vet inte om jag skulle vilja vara en del av dem. Är föräldrarna olyckliga med varandra? Är det överklassens tystnad? Vad säger författarinnan?

  Gillad av 1 person

  • Ja, det är olyckliga.
   Och precis, den påtvingade tystnaden, stolthet och fasader som ska upprätthållas, bakom detta finns mycket som gror och gör konflikterna komplicerade. Drama-drama!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s