Idéer / Inspiration / läsa / Skriva

Vässa sig med skrivguidebok

böcker 2

Det finns människor som opponerar sig mot att man kan lära sig skriva skönlitterärt. De menar att det inte går att lära ut, antingen är man en född talang eller så får man ägna sig åt något annat. Jag tycker det är en sorglig slutsats. För att bli duktig har lärande och träning betydelse. Hur bra skulle Zlatan vara om han inte tränade? Hur bra skulle landslaget vara om de inte hade en tränare? (Retorisk fråga…)
Träning har betydelse och alla kan bli bättre oavsett talang.

Hantverksdelen i skrivandet kan man utveckla och bli bättre på. Det kan handla om att lära sig stryka ner transportsträckor, ställa frågor om sin text typ ”för detta stycke handlingen framåt”, ”säger texten något avgörande om karaktärerna?” Det finns massor av knep.

Böckerna.

Skrivarbok av Siewert Carlsson
En bred bok som täcker in prosa, journalistisk prosa och poesi. Korta kapitel med övningar. Övningarna är roliga och jag får ofta idéer när jag sitter och klurar på dem. Innehållet täcker många delar av skrivandet, med stil, karaktärer, handling, ord, känslor.

Plot & Structure av James Scott Bell
En bok om handlingen och dramatiska höjdpunkter. Bell delar in handlingen i tre delar; början, mitten och slutet. Så beskriver han övergångarna, hur man drar läsaren från den ena delen till den andra. Han skriver roligt och lättsamt.

Characters, Emotion & Viewpoint av Nancy Kress
I denna bok djupdyker Kress i karaktärer, och man får handfasta råd för att skapa levande karaktärer. Exempelvis; en person visar vad den tycker genom vad den säger, gör och tänker. Ibland gör karaktären saker som strider mot vad den tänker, det är mer intressant (tycker jag) än att endast få veta vad personen känner (hänger du med? J).
Även perspektiv avhandlas, vem är det som berättar? Om jag berättar ur en pappas perspektiv, då måste jag redogöra för vad han vet och ser, så att läsaren hänger med. Byter jag perspektiv och börja skriva ur dotterns perspektiv mitt i berättelsen blir läsaren förvirrad och kastas ur berättelsens magi.

Writing Tools av Roy Peter Clark
Femtio kapitel, ett kapitel per vertyg. Fyra övergripande delar där den första handlar om att höja kvaliteten på skrivandet, den andra om att förhöja och göra texten originell, den tredje om skiss och utkast och den fjärde om bra skrivarvanor.

Övriga tips

Om konsten att läsa och skriva av Olof Lagerqrantz. Personliga betraktelser, mer allmänt hållet om läsande och skrivande. Mer upplysande än rådgivande. Reflektion om bokens innehåll av en bloggarkollega.

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning av Haruki Murakami. Inblick i Murakamis vardag, om hans reflektioner vad gäller löpning och skrivande. För mig väckte den tankar om uthållighet. Ibland drabbar jag av en oro över att jag aldrig blir klar med manuset, men då får man tänka som man gör i ett maraton, steg för steg närmar man sig målet.

Att skriva : en hantverkares memoarer, Steven King, denna har jag inte läst själv. Men jag har hört  och läst om flera som tycker att det är en mycket bra guide.

 

Om bloggen:

Mer om bilderboken, ”Kostymer” här
Mer om mitt romanprojekt ”Att ångra är att slösa tid” här
Mer om mig, bloggen och mina kumpaner här

 

 

 

 

Annonser

2 tankar om “Vässa sig med skrivguidebok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s