läsa / Reflektion / Skriva

Vad åt/äter författare och författarwannabes (jag)?

EH 7976P

Summer 1927 Ernest Hemingway with bull, near Pamplona, Spain. Photograph in the Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston.

 

Min fantasi har gått i spinn:

Hemingway åt nog rått kött (antagligen vilt som han dödat för hand) och till det drack han en halvliter renat. Enkelt, koncentrerat med slagkraft. (Vill du läsa mer om Hemingways dryckesvanor, läs entreprenören och restauratören Marcus Samuelssons blogg (väldigt snygg blogg). )

Dostojevskij åt nog potatis, vodka (med sked?) och bark. Stirrade vildsint in i en vägg i ett mörkt rum. Håret på ända och rödsprängda ögon.

Agatha Christie drack Darjeelingtea and biscuits och varvade med en och annan insekt doppad i choklad. Antagligen på lite ladylike och mystiskt maner för att sedan chocka med en bestialisk dissektion och utdragen njutning. Mystiskt, finurligt med läsaren på halster.

Anna Gavalda äter färgstarka tapas i lagom stora sällskap med ett sorl vilande över måltiden. Alla är bjudna, alla hittar något att äta. Tillgängligt, enkelt, lättsmält. Feelgood.

Haruki Murakami äter vid första anblick lätt mat, men när man kikar närmare är det en avancerat tillagad anrättning med surrealistiska undertoner. En måltid man inte vill gå ifrån (ens för att gå på toaletten).

Nu till en dieten för en författarwannabe. Helst skulle jag bjuda på något lättillgängligt med knorr som gör att man vill läsa mer. Enkla ord och meningar med läsvärt innehåll.

På riktigt drar jag två paket färska dadlar i månaden (och har gjort i fem års tid) (OBS utöver det äter jag vanlig mat.) OM det definieras som ett beroende låter jag vara osagt.

Men här kommer ett recept på dadelbollar om jag fått från Anja Forsnor, livstilsbloggerska.

Anjas raw arraksbollar
cirka 20 st små (om du inte ”provsmakar” halva smeten under tiden)

10 färska urkärnade dadlar
2 msk kokosmjöl
1 msk kokosolja
1 msk riven kokos
2 msk rå kakao (eller vanlig kakao)
1-2 msk vatten
0,5 tsk vaniljpulver
2-3 tsk arraksarom
riven kokos att rulla i

Gör så här: Mixa allt i matberedare eller mixer till en jämn och slät smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer arraksarom, jag gick nog lite bananas men jag tyckte det var så himla gott! Forma till små runda bollar och rulla i kokos, sesamfröm eller något annat festligt. Bäst blir de om de får stå i kylskåp och stelna en stund… om du kan hålla dig från att äta upp alla på en gång!

Annonser

6 tankar om “Vad åt/äter författare och författarwannabes (jag)?

 1. Dadlar är en fin vana som jag delar med dig och olika varianter på bollar med dem som bas är ju så gött! Testa att byt ut kokosoljan mot jordnötssmör (om du gillar jordnötter), då blir bollarna annorlunda men fortfarande grymt goda!
  Men undrar, hur sätter dadlarna avtryck i ditt skrivande (förutom sockerkladd på tangentbordet)???

  Gillad av 1 person

 2. Spännande med jordnötssmöret – ska definitivt prova!
  Dadlar – avtrycket i mitt skrivande, är nog indirekt. Glömmer tiden när jag skriver och då är dadlar bra mat vid panikhunger. Direktinverkan, då får jag nog återkomma om – när jag finner ut något snillrikt.

  Gilla

 3. Sten Broman: kom han till Grand Hotel ensam och inte som hedersmedlem/ålderman/gäst etc i otaliga diverse församlingar i Lund, så kom han översens direkt med köksmästaren om maten, utan matsalspersonalens inblandning. Husmanskost, traditionella rätter, ofta egna recept. Havande sill, whisky köttbullar och så vidare. Det senare blev en långkörare på Grands matsedel. Huruvida gästerna har beställt det för Bromans skull eller för smakens skull, det förtäljer inte historien.
  Dryckesmenyn däremot var fast: en fyra whisky, en sexa renat, en DAB, en Ramlösa och sexa Grön Curacao. Det skulle stå på bordet i en ishink, innan han kom. (När han fyllde 75, fick han en prålig ishink från bryggeriet, graverat med sitt namn på, golvmodell, finns fortfarande kvar på hotellet).

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s