Idéer / Inspiration / Reflektion / Skriva

Antikvariat och tips

Det slitna och dess värde

Jag gillar det där tummade, slitna som har själ. Kanske för att det visar att tingen varit med om något? Min fäbless för platser och ting som är gamla grundar sig nog i det. Av den anledningen tycker jag också att antikvariat är fascinerande. Jag kan inte påstå att jag hänger där jämt och ständigt, men någon gång händer det att jag gör mig besväret.

Vid besök är det första som möter mig doften av historiens vingslag? Så som jag själv kommer lukta om femtio år (hoppas jag finns då). Hylla upp och hylla ner, titlar, ord och innebörder formulerade av olika människor. Böckerna är som skrivna brev till otaliga mottagare, berättelser som kommit till liv i deras medvetande. Nu har i många fall deras historier överlevt dem själva.

Ett fint ställe är Antikvariat Faust som ligger på Geijersgatan, en tvärgata till Avenyn, inte långt ifrån stadsbiblioteket. Ett välsorterat antikvariat. Där köpte jag en bok av Vilhelm Ekelund för att jag skulle deklamera en dikt på en kurs. När jag betalade sade expediten flera gånger att jag inte skulle ge upp Ekelund, bakom all komplex yta fanns en kärna, väl värd ansträngningen. Tyvärr kom jag aldrig Ekelunds verk särskilt nära, efter kursen gick vi skilda vägar. Lite för svår för min enkla hjärna.

En annan fin boklåda är Antikvariat Pan på Gibraltargatan. De har ofta coola posters i sin skylt, allt från äldre filmer, typ Breakfast at Tiffanys, till Hitchcooks verk med flera. Läs en fin artikel om Pan här. (Där framgår att antikvariat betyder älskare av forntiden – festligt!)
Så här skriver Pan om vilka typer av böcker de gärna tar emot:

”Speciellt intressant är äldre häftade deckare (inte pocket), böcker som handlar om filosofi eller psykologi samt litteratur om andra världskriget. Även barnböcker kan vara av intresse om de är i fint skick. De stora klassikerna som Hemingway, Steinbeck eller Kafka är alltid rätt.”

Skrivtips – gratis mejlkurs

För dig som är intresserad av att få tips på bra länkar och böcker för att komma igång eller bli bättre på ditt skrivande. Stay tuned. Jag filar på ett inlägg som handlar om just detta!

I väntan på det skickar jag en länk till Ann Ljungberg, författare som har en 26 veckors gratis mejlkurs. Klicka här

 

Mer om bilderboken, ”Kostymer” här
Mer om mitt romanprojekt ”Att ångra är att slösa tid” här
Mer om mig, bloggen och mina kumpaner här

_MG_3972

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s