Skriva

Om att skriva en bok

 

Enligt tidningen Skriva vill 1 av 3 svenskar skriva en bok (källa: artikel ur DN:Färre vill läsa, fler vill skriva). När jag läser det undrar jag hur frågan är ställd. Och om en av tre gör ärliga försök?
Drömmer du om att skriva en bok? Om du inte redan bestämt dig tycker jag att du ska försöka!

Hur kommer det sig att jag vill skriva en bok?

Det har tagit mig lång tid att säga detta högt. ”Jag vill skriva en bok”, eller ännu värre ”jag skriver på en bok”. Det är ord som signalerar att ”jag är viktig och tar mig själv på stort allvar.” Budskap som inte alls korresponderar med min självbild. Självklart är det sammanhanget som avgör om uttalandet blir pretentiöst. Berättar man opåkallat vid ett fikabord och pådyvlar åhörarna fritidsintresset att skriva och den förmodade förträffligheten i det då man redan kallar sin skrividé för en bok- då skjuter man ut hakan. Det skulle aldrig falla mig in. Men i andra sammanhang, när det dyker upp en diskussion som omedelbart hänger ihop med min idé, där jag kan berätta om ett hinder jag råkat på och vad jag lärde mig – då är det svårt att nuförtiden, inte säga något om att jag skriver.
Att faktiskt säga för mig själv att jag vill bli författare och göra ett ärligt försök känns härligt. Att våga säga det till någon annan gör mig nervös. Men det är nyttigt för det sätter en press på mig att faktiskt försöka på riktigt.

Framförallt är det roligt att ha ett projekt, som ligger som en fond i livet och som jag kan återkomma till när jag vill. Och det är terapeutiskt att skriva. Om jag inte lyckas bli en utgiven författare har jag ändå vunnit mycket på att jag kunnat ta mig förbi trånga passager i livet genom att skriva.

 

För dig som vill skriva en bok, eller bara vill skriva.

Få inspiration genom citat, bläddra i tidningar, läs dödsrunor (där hittar man personlighetsdrag och ofta vackra formuleringar), läs, analysera dina älsklingsböcker, se film, gå på konstutställningar, bjud en spännande person på fika. Samla inspirerande texter i en mapp. Tjuvlyssna. Ställ frågor. Gör ett kollage av bilder.

Gå en kurs och träffa likasinnade. Var öppen för kritik på dina texter, ta till dig det du tycker är relevant, strunta i det du inte håller med.
Jag har gått distanskurs i ”Kreativt skrivande” på Mittuniversitetet. Och jag har gått ett flertal kurser för Jorun Modén. Jorun är författare, lektör och har en bredd som skribent som är hisnande. Funderar du på att gå en kurs – hör av dig! Jag är gärna bollplank, de kurser jag gått haft väldigt olika upplägg.

Skrivkramp finns det många idéer om. Jag läste någonstans att Donna Tartt sitter kvar vid sin text så länge hon kan, om hon inte får inspiration, då tvättar hon händerna. Fungerar inte det tar hon en dusch. Enligt henne händer det något när huden träffas av vatten. Jag har ännu inte provat, men tyckte det var ett spännande angreppssätt. Den tid jag lyckas avvara för skrivande är för kort för skrivkramp. Jag skriver oavsett om jag har inspiration eller inte. All text går ju att redigera.

Avslutar med ett citat riktat till dig som funderar på att skriva en bok.

”The only thing worse than not finishing is not starting.”

mölle 037

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s