Att ångra är att slösa tid / Bakgrund

Om ord och en blänkare research

Idag hade jag förmånen att råka på ett tal som både uppehåller sig vid ordens innebörd och som innehöll fakta som jag kan använda i mitt manus.
Talet hade rubriken ”De små stegens barbari” (länk till talet) och handlar om hur nazisterna använde ord som jude, i en kontext som gav ordet negativ klang. Per Svensson, (en av mina favoritskribenter på Sydsvenskan) skrev och höll talet. Nazisterna valde alltså sina ord med omsorg för att understryka sin propaganda. Detta ihop med människans naturliga instinkt att anpassa sig gjorde att även ”den vanliga” medborgaren började använda ord på samma sätt som nazisterna vilket spädde på föraktet mot judar. I slutet av artikeln drar Svensson paralleller till dagens Europa där hatet inte främst är riktat mot judar – men retoriken, har passerat gränser som vi normalt motsätter oss. Det är en skrämmande analogi.

spookey

Ett kargt ute mot ett varmt inne. Vem är välkommen?

Artikeln tjänade för min del även som research. Den tung konflikt i min historia är den mellan Matilde och hennes svärdotter Cornelia. Kort sagt Cornelia kommer från en familj med nazistsympatier och Matilde är antinazist. Det är en sorg för henne att hennes son väljer att äkta kött och blod sprunget ur en familj som är nedsvärtat av ideologi för ”barbariska svin, icke värda att kallas människor” som Matilde säger om nazister.
I talet som Per Svensson höll – beskriver han hur landets studenter år 1939 i Lund och Uppsala höll protestmöten mot det som de kallade judeimporten. I Stockholm tågade 400-500 studenter genom staden för att protestera mot invandringen. Jag tänker mig att Cornelia var aktiv i någon av dessa sammanslutningar.
Efter andra världskrigets slut vill jag tro att det är svårt att stå fast vid dessa värderingar  och då får hennes ungdoms misstag hanteras med att de tystas ned.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s