Idéer

Konsten att lära sig skriva, finns den?

 

Jag tror att det är med skrivande som det är med mycket annat. Oavsett om man har talang eller inte, om man övar och övar och övar, blir man bättre. Tycker man att det är roligt, då får man ut något av det under resans gång och då är det värt alla timmar.
Jag har gått flera kurser och är idag en bättre skribent än för fem år sedan. Idag kan jag läsa en text och förstå varför den inte fungerar, eller varför jag tycker den är makalöst bra. För fem år sedan kunde jag bara konstatera om den var bra eller dålig.
Då tyckte jag inte det jag skrev var intressant, jag visste inte när det var läge att lägga in dialoger . Enligt flera av mina lärare älskar läsare att få dra slutsatser. Det är lite som att spela alias om ni känner till spelet? Där man ska beskriva ordet man har på ett kort utan att säga ordet. När vi själva får dra slutsatsen griper texten bättre. Hemingway är duktig på detta och flera lärare har hänvisat till hans längre citat (där kontentan är ”show not tell”)
If a writer of prose knows enough of what he is writing about he may omit things that he knows and the reader, if the writer is writing truly enough, will have a feeling of those things as strongly as though the writer had stated them. The dignity of movement of an iceberg is due to only one-eighth of it being above water.”
Inte så kortfattat som man kanske förväntar sig av denna snubbe :-).
Ett exempel på skillnaden. Hon var nervös (berätta). Strupen var torr, hon svalde flera gånger, handflatorna var svettiga och hjärtat bultade högt upp i bröstet (visa).
Ett annat bra sätt att lära sig skriva är att läsa andras texter och ge feedback. Då ser man bra saker man kan ta till sig och man ser mindre bra saker som man ska akta sig för. Dessutom får man möjlighet att intervjua den som skrivit och förstå deras avsikt. Det är mycket roligt!

_MG_4016

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s